Skip to content

Nie sú bylinky ako bylinky

Nie sú bylinky ako bylinky

Ak máte radi bylinky, najskôr ich máte hneď niekoľko v kuchyni na parapete alebo vonku v záhrade. Možno ich používate pri varení alebo na prípravu nálevov alebo bylinných čajov. V čom sa líšia bylinky pestované v domácich podmienkach, zbierané na poli alebo v záhrade a spracované svojpomocne od tých, ktoré sú súčasťou liečiv?

Byliny alebo tiež liečivé rastliny sú mnohokrát dostupné vo voľnej prírode a mnohí ich pestujeme na použitie pri varení, do bylinných čajov, obkladov alebo kúpeľov. Ani domáca výroba bylinných sirupov či kvapiek nie je neobvyklá. Podobný sortiment je dostupný v lekárni, kde majú navyše aj ústne podávané prípravky s obsahom bylín s rôznymi účinkami. Napríklad chmeľ, valeriána, medovka, mäta alebo mučenka sú častou súčasťou rastlinných liečiv, tzv. fytofarmák, s upokojujúcimi účinkami, ktoré pomáhajú uľaviť od úzkosti a navodiť spánok. Prečo ich nakupovať v lekárni?

Rastliny v liekoch

Pri liečivých rastlinách, rastlinných látok a rastlinných prípravkoch, z ktorých sa vyrábajú rastlinné liečivé prípravky, sa kladie veľký dôraz na pôvod, kvalitu a bezpečnosť použitých bylín. Výrobcovia týchto prípravkov musia zaistiť, že použité východiskové rastlinné látky sú vyrobené v súlade s tzv. Zásadami správnej poľnohospodárskej praxe (SZP) a Zásadami správnej hygienickej a výrobnej praxe (SVP) (ide o záväzné podmienky a pravidlá definované českou vládou a vymedzené s ohľadom na ďalšiu agroenvironmenátlnu legislatívu). 

Známy pôvod a spracovanie 

Dôležitou súčasťou dokumentácie sú podrobnosti o pôvode rastliny, výbere osiva, podmienkach pestovania, zbere a prípadne použitých pesticídoch. Po zbere sú rastliny alebo ich určité časti (aj riasy, huby a lišajníky) určeným spôsobom rezané, sušené, lisované, práškované a potom presne opísanými technologickými procesmi ďalej spracovávané, napríklad do formy extraktov. Aj byliny prichádzajú k výrobcovi liekov s detailným „životopisom“ a sú ďalej spracovávané do liečivých prípravkov spôsobmi, ktoré uchovávajú ich vlastnosti.

Kontrola kvality 

Pracovníci kontroly kvality robia mnoho skúšok, od skúšky totožnosti s cieľom identifikácie použitých rastlín a na vylúčenie zámeny, odstránenie cudzích prímesí, ale takisto rozpoznanie prípadného falšovania. Pri skladovaní sa dohliada na triedenie. Čistenie rastlín a skladovacie podmienky sú nastavené tak, aby sa eliminovala prítomnosť plesní alebo napadnutie rastlín škodcami. Liečivé rastliny sú počas týchto procesov testované a iba tie, ktoré spĺňajú požadované špecifikácie, môžu byť použité pri ďalšom spracovaní, či už do bylinných čajov, kvapiek a sirupov, alebo do ústne užívaných toboliek.

Fytofarmaká ako záruka kvality a bezpečnosti 

Pri bylinách, ktoré zbierame a spracovávame vlastnou cestou, nemôžeme ani pri najväčšej snahe celkom ovplyvniť všetky parametre, obzvlášť proces sušenia a skladovania môžu byť rizikom rozvoja okom nepozorovateľných plesní a toxínov. A tak najväčší rozdiel tkvie v záruke kvality, čistoty a zdravotnej bezchybnosti bez obsahu škodlivín z pôdy, pesticídov alebo nečistôt a plesne zo skladovania za neodborných podmienok. Rastliny v liečivých prípravkoch sú pod dôkladnou kontrolou autorít a ich histórie a charakteristika je zmapovaná od pestovania až po rozdrvenie a spracovanie do niektorej z liekových foriem. 

(lexi) 

Zdroje: 

Ďalšie články

""

Prof. Radek Ptáček: Ide o to, naslúchať svojim pocitom

Dlhodobý stres je toxický. Prečo je dôležité byť vnímavý k sebe samému, čo obnáša syndróm vyhorenia a ako si budovať odolnosť voči stresu?
Čítajte viac >
""

Krok za krokom – ako sa cítiť šťastnejší?

Životná spokojnosť je stav mysle, keď sa cítime príjemne v súvislosti s tým, kde sa v živote nachádzame a čo sme vybudovali či získali. Neznamená, že už nie je o čo usilovať, a ani to neznamená, že by sme neprežívali útrapy a prehry.
Čítajte viac >
""

Uklidňujúca sila valeriány, medovky a mäty

Napätie, obavy, strach či úzkosti - mnohé ťažkosti môžu pomôcť zvrátiť rokmi overené rastliny s komplexom látok, ktoré majú upokojujúce a relaxačné účinky.
Čítajte viac >